Elemek szűrése dátum szerint: augusztus 2010
szombat, 14 augusztus 2010 19:10

300 km-es zivatarlánc villámrekorddal

Említést kell még tennünk egy újabb, különleges rekordról - soha ennyi villámot nem regisztrált még egy óra alatt sem az Időkép, sem az Országos Meteorológia Szolgálat villámlokalizációs hálózata. Éjfél után nem sokkal született meg a maximum - óránként több, mint 100 ezer (!) lecsapó, illetve felhő-felhő villámot érzékelt az OMSZ, valamint percenként 4-500-at a budapesti, és 3-400-at a Balatonon lévő saját szenzorunk.

Forrás: idokep.hu

Kategória: Villámvédelem Blog
szombat, 14 augusztus 2010 02:33

Családi házba csapott a villám Ózdon

Ózd - Pénteken a reggeli órákban egy ózdi családi házba csapott bele a villám. A sajóvárkonyi városrészben egy idős pár járt szerencsétlenül.
Mint a helyszínen megtudtuk: fél hat körül érkezett meg a hatalmas vihar, a kéménybe vágott bele a villám. A tetőszerkezet kigyulladt, de a tűzoltóknak sikerült megfékezni a lángok terjedését. Tető viszont már nincs a házon, a természeti csapás után olyan mértékben károsodott a szerkezet, hogy a maradékot is el kellett bontani.
További csapás a házaspárnak, hogy nincs lakásbiztosításuk, így még azt sem tudják: hogyan fogják pótolni a tetőt. Szalári István, a terület  képviselője elmondta: az önkormányzatnak nincs anyagi forrása arra, hogy segítse a károsultakat, de a város cégek emberi erővel és munkagépekkel besegítenek a helyreállításban. A család segítséget vár. Tetőlécekre és cserépre lenne szükségük. Minél hamarabb, mert a családi ház hosszú ideig nem maradhat így. A felajánlásokat az ózdiönkormányzaton és Szalári István területi-képviselőn keresztül juttatják el a szerencsétlenül járt házaspárnak.

Forrás: boon.hu
Kategória: Villámvédelem Blog

A beszeljukmac.com (Magyar Macintosh Fórumok) oldalán találtam ma a következő hozzászólást. Érdemes elolvasni, mert jól mutatja, hogy villámvédelem nélkül milyen kárt képes egy lakásban okozni a villámcsapás:

A mai nap minden különösebb előzmény nélkül egy óriási villámlás következtében elszállt a notebook-om, 2tv, a modem és a router, továbbá a vezetékes telefon is. A szomszédban kigyulladt egy monitor, és a város több pontjáról is hasonló hibákat jeleztek. A történet furcsasága, hogy véleményem szerint a tv kábelen keresztül ütött be a krahh.. Gyakorlatilag ami azon volt elszállt (kábel net). Ugyan abba a 220-as hálózatba volt bedugva számos más dolog, ami mind ép maradt. De megúszta a gépemre kötött külső monitor és vinyó is. A szerelő szerint előbb a 220as hálózaton jött a magasabb feszültség, és visszafelé a gépen áthaladva, az utp kábelen át cseszte szét a rendszert. Nekem fordítva lenne logikus… Hogy a modem felől át a routeren és az utp kábelen elcseszte a gépemet. Végülis az 5éves notiba 100.000 lenne egy alaplapcsere (gép meg kb érhet 40et), szóval a biztosítón múlik h össze tudunk-e hozni egy új konstrukciót. Erről esetleg tapasztalat?

A kérdés: Ki milyen védelmet ajánl villám ellen? Létezik, hogy az utp kábelen keresztül csessze el a gépet egy villám? A másik gép wifin csatlakozott> az működik… most is arról írok.

Korábban is nézegettem túlfeszültség elleni védelmet, de természetesen nem hittem, hogy pont nekem lenne rá szükségem. Lehet most nem sokat ért volna. A gépet meg amúgy is cserélni akartam, inkább az a kieső pár hét idegesít amíg nélkülözni kell. :(
Kategória: Villámvédelem Blog

Egyetlen óra alatt körülbelül negyvenezer villámot regisztráltak a Kárpát-medence környezetében múlt pénteken a meteorológiai szolgálat műszerei. Az égzengést a katasztrófavédelem sem úszta meg: egy villámcsapás miatt a Pest megyei igazgatóság telefon nélkül maradt, de kigyulladt családi ház és üdülő is.
Villám csapott egy zuglói családi házba a péntek délelőtti viharban, és emiatt kigyulladt a tetőszerkezet. Mintegy fél kilométer hosszan leszakadt a vasúti felső vezeték Vecsés és Üllő között – szintén villámcsapás miatt. A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon pedig a telefonforgalmat bénította meg az épületre lesújtó villám. Pomázon egy családi ház, Verőcén egy nagyfeszültségű vezetéket tartó oszlop, Esztergomban pedig az ipari park területén egy trafó volt a „célpont” –utóbbi ki is gyulladt. Az Országos Egészségügyi Pénztár siófoki üdülőjét szintén villámcsapás érte, személyi sérülés nem történt, de a tető tíz négyzetméteren lángra kapott.
Ez a múlt pénteki vihar korántsem teljes gyorsmérlege. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) villámtérképe szerint aznap két viharzóna is átvonult Magyarország felett, és volt olyan óra, amikor a műszerek negyvenezer körüli villámot regisztráltak. Igaz, a berendezések mintegy kétszázezer négyzetkilométernyi területet figyelnek, ám ha az észleléseknek csupán a fele utalt hazai villámtevékenységre, az is riasztóan magas szám. Az elektromos kisülések döntő többsége azonban a felhőkön belül történik, és átlagosan csak tíz százaléka éri el a földfelszínt, de tulajdonképpen így is jól megúsztuk.
Múlt kedden szintén jókora vihar volt, bár a légköri elektromos aktivitás akkor kisebbnek bizonyult: az egyórás csúcs nem érte el a harmincezret. Ez a nyári időszakban korántsem tekinthető szokatlannak, hiszen például tavaly július 18-án ugyancsak volt olyan óra, amikor negyvenezer körül villámot detektáltak, s azok nagyobbik részét az ország határain belül. Egyébként a zivataros napok száma évente átlagosan harminc körül alakul – az utóbbi években az ítéletidő kialakulásának valószínűsége nőtt –, és négyzetkilométerenként két-három lecsapó villámmal számolni kell.
A zivatarok elsősorban a nyári hónapokban alakulnak ki, és a villámlással kísért jelenségek 90–95 százaléka erre az időszakra koncentrálódik. A rendkívüli időjárás pedig nem marad következmények nélkül: az e-biztosítók adatai szerint a lakás- és épületkárok több mint negyven százalékát az ítéletidő okozza, ezen belül a villámcsapás körülbelül tíz, a jégverés négy százalékkal részesedik. A légköri elektromos jelenségek miatt kifizetett kártérítési összeg már megközelítheti a kétmilliárd forintot is.
Villám személyi sérülést vagy halált viszont szerencsére annak ellenére igen ritkán okoz, hogy a szabadban tartózkodó ember a becsapódás helyétől akár százkétszáz méter távolságban is veszélyben lehet. Legutóbb júliusban a nyíregyházi vadasparkban a közelgő vihar elől két ember egy fa alatt keresett menedéket, amikor lesújtott rájuk a villám. Az édesapa kisebb sérülésekkel megúszta, a fiát viszont a mentők élesztették újra. Egyébként kapható olyan villámdetektor, amely ötven-hatvan kilométernyi távolságból érzékeli a légköri elektromos jelenségeket, ám a legegyszerűbb is 40-50 ezer forint.
A zárt épületekben tartózkodók, illetve a gépkocsikban utazók szerencsére jóval kisebb veszélynek vannak kitéve. Nem így a vagyontárgyak: a közelmúltban villámcsapás ért templomtornyot, családi házat, nyaralót, középületet, s lángba borított ólat és szalmabálákat is. Az elektromos kisülés hatására több tízezer fokos hőmérséklet alakulhat ki, így az éghető anyagok könnyen lángra kapnak. Az elektromos lökéshullám pedig megrongálhatja az elektromos hálózatot, és akár az építmény összes vezetéke is tönkremehet.
A villám a háztartási készülékeket is károsíthatja, s a közelmúltban többször előfordult, hogy egy-egy család szinte valamennyi elektromos berendezése használhatatlanná vált, beleértve a hűtőszekrényt, a bojlert, a mosógépet és a kapunyitó rendszert is. Ha van villámhárító, ezek valószínűleg „túlélik” a csapást. Az érzékenyebb elektronikát tartalmazó eszközöket viszont a villám hatására az elektromos hálózatban kialakuló feszültségcsúcsok is megrongálhatják. A tévék, a DVD-lejátszók, az erősítők, a számítógépek, de még a vezetékes telefonok is veszélyben vannak. A legegyszerűbb módszer, ha mindent kihúznak a konnektorból, de a legbiztonságosabb a túlfeszültség elleni védelem, ami a készülékek árához képest szinte filléres költséggel megoldható.
Mellesleg az sem lehet teljesen nyugodt, aki lakásbiztosítással rendelkezik. A villámcsapás indukciós hatása miatt jelentkező túlfeszültség ellen esetenként ugyanis csak a kiegészítő biztosítás nyújt fedezetet. A társaságok ugyanakkor kiköthetik, hogy a szerződő félnek gondoskodnia kell elektromos készülékei megfelelő védelméről. Amennyiben ezt elmulasztja, egyetlen fillérre sem számíthat.

Forrás: Népszabadság Online

Kategória: Villámvédelem Blog
hétfő, 09 augusztus 2010 14:14

Villámkár miatt égett ki egy ház

Minden bizonnyal másodlagos villámkár miatt égett ki Szűcs Károlyék háza Körösladányban. Egyetlen otthonukat hitelből vették. Jelenleg élettársa édesanyjáéknál húzzák meg magukat, utána az önkormányzat jóvoltából — átmeneti megoldásként — fecskelakást kapnak. Szűcs Károly munkanélküli, a felesége bolti eladó, önerőből esélyük sincs a helyreállításra.
— Mivel pénteken reggel a párommal mindketten korán keltünk volna, így a 4 éves kislányunkat átvittük a Bem utcára az élettársam édesanyjáékhoz elaltatni. Olyan 18 óra körül mentünk át s 22.15 órakor tértünk haza Kazinczy utcai otthonunkba. A párom Andrea hátravitte a bicikliket. Én kinyitottam a bejárati ajtót, amikor orrfacsaró, fojtó füst csapott meg a fellángolt a lakásunk — elevenítette fel a csütörtökön késő este történteket az elszenesedett, kormos szobában állva Szűcs Károly.
Szavaiból az is kiderült: a szeghalmi tűzoltóságot jómaga értesítette s a lánglovagok egy negyed órán belül megérkeztek. Szűcs Károly jelenleg munkanélküli, bevétele csak alkalmi munkákból származik, párja bolti eladó.
— Decemberben lenne két éve, hogy hitelből megvettük a házat. De így legalább van biztosításunk, mert kötelező volt kötni — kereste a szerencsét a szerencsétlenségben. A szomszédok elmondásából arra is fény derült, hogy Körösladányban már csütörtökön este viharos idő járt s az egyik villámlást követően hallottak is egy óriási csattanást.
Az esetről értesülvén az önkormányzat nem tétovázott: 100 ezer forint azonnali gyorssegélyt utaltak ki a károsultaknak. Mivel Szűcs Károly az előző kapcsolatából két másik gyermeket is nevel, tagja a Körösladányi Nagycsaládosok Egyesületének. A civil szervezet is adománygyűjtésbe kezdett. A takarékszövetkezetnél számlát nyitottak Szűcsék megsegítésére.
Az utóbbi évek legnagyobb vihara vonult végig Körösladányon pénteken. Ezt híven igazolja az a tény is, hogy Szeghalom Város Önkormányzata Hivatásos Tűzoltósága péntek óta összesen 89 alkalommal vonult vihar okozta károk elhárításához az illetékességi területén — tudtuk meg Jakab Mihály parancsnoktól.
— A szeghalmi tűzoltóság ügyeletére péntek délutántól szombat reggelig összesen 72 eseményről érkezett bejelentés, ennyi helyszínen voltunk. Szombaton reggeltől estig — még szintén a vihar okozta kárelhárítással összefüggésben — újabb 17 bejelentés érkezett — ismertette a részleteket Egyed Lajos százados, Szeghalom Város Önkormányzata Hivatásos Tűzoltósága szolgálatparancsnoka.

forrás: beol.hu
Kategória: Villámvédelem Blog
vasárnap, 08 augusztus 2010 17:12

Belecsapott a villám a templomtoronyba

– A hatalmas robajt szerintem az egész településen hallani lehetett, egy darabig áramkimaradás is volt – meséli egy, a templom szomszédságában élő férfi. A vezeték szikrázott és tégladarabok estek le a templomtoronyból, miután becsapott a villám. Egy téglát el is tettünk, végül is annyiszor megáldották már ezt a templomot.
Szabó József esperes viszont a károkat sorolja: a teljes elekronikai hálózat kiégett, a harang vezérlése megrongálódott, a tornyon nagyjából egy négyzetméternyi területen, féltéglányi mélyedés keletkezett. A javításokkal azon nyomban szakembereket bíztak meg, és a biztosítóval is felvették a kapcsolatot.
Mivel az elektronikai berendezések megégtek, a biztosítékok kiolvadtak, át kell kábelezni a teljes rendszert. A díszkivilágítás viszont sértetlen maradt, ugyanis az másik hálózatra van kötve, és az orgona is csak kisebb javítást igényel. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a szerelések során a toronyóra már korábban megállt mutatóit ismét mozgásba hozzák. A cég a gyülekezetnek nyújtott adományként végzi el a javítási munkákat.
A templomra néhány éve szerelték fel a szabványos villámhárító rendszert, így tényleg a sors furcsasága az eset. Sőt az, hogy a rendszer magához vonzotta a villámot, és az az óra lapba csapott bele, védelmet nyújtott a község házainak, bár így is több háztartás elektronikai berendezése megsérült. Főként televíziók, számítógépek és más gyenge áramú beltéri egységek sérültek.

Forrás: teol.hu

Kategória: Villámvédelem Blog
szombat, 07 augusztus 2010 19:09

Villám csapott az OEP siófoki üdülőjébe

Villám csapott péntek délután az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) siófoki üdülőjébe. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletese, Salamon Kornél tájékoztatása szerint az épület tetőzete tíz négyzetméteren égett. A helyszínre három egységet, tizenkét tűzoltót vezényeltek. Senki sem sérült meg - mondta az ügyeletes, hozzátéve, hogy a gyors beavatkozásnak köszönhetően  nem történt nagyobb baj, a károk felmérése tart.

Forrás: MTI

Kategória: Villámvédelem Blog
péntek, 06 augusztus 2010 17:06

Villám csapott a felsővezetékbe

Budapest-Ferencváros és Budapest-Kelenföld között az egyik vágányon leszakadt a felsővezeték. Vecsés és Üllő között az egyik vágány fölött a villám belecsapott a felsővezetékbe és leszakadt. Mindkét vonalon szerelvény tartózkodik a leszakadt felsővezeték alatt - közölte a MÁV.
9 óra 08 perckor, a ferencvárosi és a kelenföldi pályaudvar között a Keleti pályaudvarra közlekedő gyorsvonat mozdonyának áramszedője leszakította a felsővezetéket. Vecsés és Üllő között villámcsapás következtében szakadt le a felsővezeték 4-500 méter hosszban. Személyi sérülés nem történt. A Dunántúlról a Keletibe érkező és induló vonatok 15-20, a Budapest-Cegléd-Szolnok vonalon 20-25 perc késéssel tudnak közlekedni, váltakozva a másik vágányon.
A szakemberek a helyre állítást mindkét esetben a déli órákra ígérik. A menetrendszerű közlekedés a kora délutáni órákra állhat helyre.

Forrás: OrientPress Hírügynökség
Kategória: Villámvédelem Blog
péntek, 06 augusztus 2010 16:57

Vihar és villámkárok egész Magyarországon

A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság fővárosi épületébe is villám csapott, amely megbénította a telefonforgalmukat. A hiba kijavításáig a térségben élők a fővárosi katasztrófavédelemhez átirányított 105-ös segélyhívón vagy a helyi tűzoltóknál tehetnek bejelentést. A legtöbb esetben pincékbe befolyt víz kiszivattyúzásához hívták őket, de például Pomázon és Verőcén a villámlás is kisebb-nagyobb károkat okozott.
Belecsapott a villám, és emiatt mintegy fél kilométer hosszan leszakadt a felsővezeték Vecsés és Üllő között péntek délelőtt. Az érintett vonalon késéssel közlekednek a vonatok.
Budapesten elöntött pincékhez, aluljárókhoz és koccanásos balesetekhez riasztották a leginkább a tűzoltókat. A XIV. kerületben villám csapott egy családi házba, tetőszerkezete kigyulladt. A fővárosban több kisebb koccanásos baleset is történt, de személyi sérülésről nem tudni.

Forrás: MTI

Úgy tűnik egyre nagyobb jelentősége van Magyarországon is a villámvédelemnek.

Kategória: Villámvédelem Blog

A hobbielektronika.hu oldalán olvastam a következő hozzászólást:

"Sziasztok! Van egy Alien CTV-5131 -es tévénk, és valahol a közelbe becsapott a villám. Ahogy durrant, lecsapta a kismegszakítót, és mikor visszakapcsoltuk, a 3 tévéből 1 működött, + a vonalas telefont is kiütötte. A másik két tévé még stand by funkcióba se kapcsolt Az egyik tévébe csak biztosítékot kellett cserélni hálistennek, de a másik továbbra se műkszik. Szétszedtük, de nem lehet látni benne semmit hogy elszállt volna. A tápot is megnéztük de nem találtunk semmi hibát. Hol érdemes keresni a hibát? Mi lehet a probléma?"

Az ehhez hasonló gondok egyre gyakoribbak: egy háztartáson belül nem is egy, hanem több televízió van. A villám pedig nem válogat, ahogy a fenti esetből is látszik: mivel nem volt a lakásban villámvédelem, három TV-t és a telefont is tönkretett. Ráadásul a mai televíziók java részében már nincs biztosíték ami kimenjen, ez a képcsöves modellekre volt jellemző. Egy plazma vagy LCD TV-nél tehát nem a biztosítékot, hanem lehet hogy az egész tévét kell cserélni.

Ezek a károk pedig nem következett volna be, ha lett volna a lakásban villámvédelem. .

Kategória: Villámvédelem Blog