Elavultak a magyar villámvédelmi biztosítások

A magyarok átlagosan tízévente újítják meg a lakásbiztosításukat - már, akinek van egyáltalán, de gyakran előfordul, hogy valaki több évtizede nem változtatott a szerződésén. Így aztán kellemetlen meglepetés érheti azokat, akik a lakásukban most elszenvedett viharkárok miatt fordulnak biztosítóhoz. Egy meterológiai károkkal kapcsolatos biztosítói ajánlatokat - 25 szolgáltató kimutatását - vizsgáló elemzés szerint az elmúlt három évben a lakáskárokról szóló bejelentések mintegy 60 százaléka kötődött a viharkárokhoz. A bejelentések között a villámcsapások okozta káresemény áll a második helyen, mintegy 25 százalékkal, 15 százalékot pedig a jégveréssel kapcsolatos esetek tesznek ki.
A legnagyobb csalódás azokat éri, akik lakásukat biztosítják, de a benne lévő ingóságokat nem. De azok is rosszul járhatnak, akik mondjuk 30 éve vettek egy „Junoszty” televíziót, bevetették az akkori biztosításukba és azóta semmit nem változtattak rajta, holott ma már - esetleg - több százezer forintos LCD tévéjük van.
A meteorológiai elemzésekre támaszkodó elemzés szerint évente 350 ezer villámcsapásnál is többet regisztrálnak a meteorológusok Magyarországon. Az ezekből fakadó károk, amelyekért a biztosítók fizetnek is, megközelítik a 2 milliárd forintot.
Mindenkinek érdemes átnéznie a szerződését, mert a villámlás okozta túlfeszültség tönkre teheti például a TV-t, és a számítógépet még akkor is, ha van a házon villámhárító, de nincs belső villámvédelem. Egyes szakértők szerint ráadásul a túlfeszültség következtében az elektromos kisülések nem pusztán ott okoznak kárt, ahova becsapnak, hanem akár 1 kilométeres körzetben is.
Szerző: Világgazdaság Online