Villámvédelem nélkül: laptop, 2 TV, modem, router, telefon látta a kárát

A beszeljukmac.com (Magyar Macintosh Fórumok) oldalán találtam ma a következő hozzászólást. Érdemes elolvasni, mert jól mutatja, hogy villámvédelem nélkül milyen kárt képes egy lakásban okozni a villámcsapás:

A mai nap minden különösebb előzmény nélkül egy óriási villámlás következtében elszállt a notebook-om, 2tv, a modem és a router, továbbá a vezetékes telefon is. A szomszédban kigyulladt egy monitor, és a város több pontjáról is hasonló hibákat jeleztek. A történet furcsasága, hogy véleményem szerint a tv kábelen keresztül ütött be a krahh.. Gyakorlatilag ami azon volt elszállt (kábel net). Ugyan abba a 220-as hálózatba volt bedugva számos más dolog, ami mind ép maradt. De megúszta a gépemre kötött külső monitor és vinyó is. A szerelő szerint előbb a 220as hálózaton jött a magasabb feszültség, és visszafelé a gépen áthaladva, az utp kábelen át cseszte szét a rendszert. Nekem fordítva lenne logikus… Hogy a modem felől át a routeren és az utp kábelen elcseszte a gépemet. Végülis az 5éves notiba 100.000 lenne egy alaplapcsere (gép meg kb érhet 40et), szóval a biztosítón múlik h össze tudunk-e hozni egy új konstrukciót. Erről esetleg tapasztalat?

A kérdés: Ki milyen védelmet ajánl villám ellen? Létezik, hogy az utp kábelen keresztül csessze el a gépet egy villám? A másik gép wifin csatlakozott> az működik… most is arról írok.

Korábban is nézegettem túlfeszültség elleni védelmet, de természetesen nem hittem, hogy pont nekem lenne rá szükségem. Lehet most nem sokat ért volna. A gépet meg amúgy is cserélni akartam, inkább az a kieső pár hét idegesít amíg nélkülözni kell. :(