Belecsapott a villám a templomtoronyba

– A hatalmas robajt szerintem az egész településen hallani lehetett, egy darabig áramkimaradás is volt – meséli egy, a templom szomszédságában élő férfi. A vezeték szikrázott és tégladarabok estek le a templomtoronyból, miután becsapott a villám. Egy téglát el is tettünk, végül is annyiszor megáldották már ezt a templomot.
Szabó József esperes viszont a károkat sorolja: a teljes elekronikai hálózat kiégett, a harang vezérlése megrongálódott, a tornyon nagyjából egy négyzetméternyi területen, féltéglányi mélyedés keletkezett. A javításokkal azon nyomban szakembereket bíztak meg, és a biztosítóval is felvették a kapcsolatot.
Mivel az elektronikai berendezések megégtek, a biztosítékok kiolvadtak, át kell kábelezni a teljes rendszert. A díszkivilágítás viszont sértetlen maradt, ugyanis az másik hálózatra van kötve, és az orgona is csak kisebb javítást igényel. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a szerelések során a toronyóra már korábban megállt mutatóit ismét mozgásba hozzák. A cég a gyülekezetnek nyújtott adományként végzi el a javítási munkákat.
A templomra néhány éve szerelték fel a szabványos villámhárító rendszert, így tényleg a sors furcsasága az eset. Sőt az, hogy a rendszer magához vonzotta a villámot, és az az óra lapba csapott bele, védelmet nyújtott a község házainak, bár így is több háztartás elektronikai berendezése megsérült. Főként televíziók, számítógépek és más gyenge áramú beltéri egységek sérültek.

Forrás: teol.hu